Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse tarafından yürütülen proje, erken olgunlaşan ve çekirdeksiz üzüm çeşitlerinin geliştirilmesini hedefliyor. Bu proje, pazarın talebini karşılayacak yeni üzüm çeşitleri sunarak üreticilerin gelirini artırmayı amaçlıyor.
MELEZLEME İLE YENİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİ
Projenin ana hedefi, çekirdeksiz ve erkenci üzüm çeşitlerini melezleme ıslahı yoluyla geliştirmek. Bu süreçte Victoria, Trakya İlkeren, Red Globe, Prima, Cardinal, Yalova İncisi ve Çavuş gibi üzüm çeşitleri kullanılıyor. Melezleme çalışmalarında kullanılan çiçek tozları ise Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nden temin ediliyor.
ERKEN OLGUNLAŞAN ÜZÜM ÇEŞİTLERİ
Projenin ilerleyen aşamalarında elde edilecek yeni üzüm çeşitlerinin salkım ve tane özellikleri ile erkencilik durumları belirlenecek. Hedef, çekirdeksiz, beyaz veya renkli taneli, verimli, yüksek yeme kalitesine sahip ve ihracata uygun çeşitler geliştirmek. Bu sayede özellikle Akdeniz Bölgesi’nde örtü altı bağcılığına yeni çeşitlerin kazandırılması planlanıyor.
PİYASADA ERKENCİ ÜZÜM SIKINTISI
Doç. Dr. Bülent Köse, projenin beyaz ve erken olgunlaşabilen üzüm çeşitleri üzerinde yoğunlaştığını belirtiyor. "Pazarın ihtiyacı olan erkenci üzüm çeşitlerini geliştirerek, özellikle Akdeniz Bölgesi’nde örtü altı tarıma uygun çeşitler sunmayı hedefliyoruz," diyor. Bu amaçla, sultani çekirdeksiz, Tekirdağ çekirdeksiz ve crimson seedless gibi çeşitlerin çiçek tozları kullanılıyor.
HASTALIKLARA DAYANIKLI ÇEŞİTLER
Proje, aynı zamanda hastalıklara dayanıklı çekirdeksiz üzüm çeşitlerinin geliştirilmesini de içeriyor. TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında, Karadeniz Bölgesi’nde yetişen kokulu üzüm çeşitleri ile Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen çiçek tozları melezlenerek bu hedefe ulaşılması planlanıyor.
Doç. Dr. Bülent Köse, "Bu çalışmalarımız uzun vadeli projelerdir ve yeni çeşitlerin tescil edilmesi zaman alacaktır. Ancak, elde ettiğimiz sonuçlar umut verici," şeklinde açıklamada bulundu. Proje, hem ülkemizdeki üzüm ihracatını artırmayı hem de üreticilerin gelirlerini yükseltmeyi hedefliyor.
İhlas Haber Ajansı